Οι χώρες έκπληξη που δεν θα περίμενες να έχουν απίστευτα γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ και πόσο μεγάλη είναι η απόσταση για να τις πλησιάσει η Ελλάδα.

Η εποχή που για να “ανοίξει” μία σελίδα στο ίντερνετ μπορεί και να ήθελες και ένα λεπτό ακούγεται αρκετά μακρινή όμως η απόσταση που έχουμε διανύσει από τότε δεν είναι δα και πολύ μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς το που έχουν φθάσει χώρες οι οποίες καν δεν διέθεταν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η Ελλάδα αυτή την περιόδο μπορεί να αφήνει με γοργούς ρυθμούς πίσω την εποχή του χαλκού με τους μεγάλου παρόχους (MyFiber, ΟΤΕ, Vodafone, Wind) να έχουν μοιραστεί την πίτα των οπτικών όμως η εικόνα με την οποία αποχαιρέτησε το 2017 είναι μάλλον αποκαρδιωτική.

Συγκεκριμένα με βάση το Speedtest Global Index του Δεκεμβρίου του 2017 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 43 θέση στην Ευρώπη έχοντας μόνες χώρες πίσω της την Αλβανία και το Αζερμπαϊτζάν. Η Ισλανδία η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ήπειρο μας “τρέχει” με δεκαπλάσια μέση ταχύτητα σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ η βαλκανική Ρουμανία με μέση ταχύτητα 98,64 Mbps στο download. Η τελευταία μαζί με την Ουγγαρία που την ακολουθεί έχουν πετύχει να προσθέσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις προσέλευση ξένων εταιρειών στα εδάφη τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται στην 90η θέση πίσω από την Κένυα, τις Φιλιππίνες και το Νεπάλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια μέση ταχύτητα download είναι στα 40,71 Mbps (14,81 στην Ελλάδα) και η αντίστοιχη για το upload στα 20.33 Μbps, σχεδόν δεκαπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα (2,65 Mbps).

Ευχάριστη έκπληξη είναι οι ταχύτητες στην κινητή τηλεφωνία καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 22 θέση παγκοσμίως (σ.σ. σε μικρότερο αριθμό χωρών σε σχέση με την σταθερή) με ταχύτητες πάνω από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η ταχύτητα του download είναι στα 21,25 Mbps στην Ελλάδα βρίσκεται στα 35,06 και στο upload η διαφορά διαμορφώνεται στο 11,54 έναντι 8,88 υπέρ της χώρας μας.